Gezond zijn, gezond blijven …

Gezondheid is niet iets wat je overkomt, je kunt (en moet) eraan werken. Goede voeding is hierbij essentieel. Om de motor van jouw auto optimaal te laten werken verzorg je je auto goed en tank je regelmatig de juiste brandstof. Met jouw lichaam zou dat eigenlijk net zo moeten wil je jouw motor goed werkend houden. Toch gaat het hier vaak mis …

Voeding vormt het fundament van ons bestaan. Lichaamsweefsels vernieuwen zich voortdurend, neurotransmitters worden verbruikt, virussen en bacteriën moeten worden bestreden, al onze cellen hebben voeding nodig om hun werk te kunnen doen. De mogelijkheid om dit werk te doen hangt af van onze voedingskeuzes.

Voeding zou je kunnen beschouwen als een krachtig ‘nutricijn’ dat, wanneer voedsel een natuurlijke manier gefabriceerd wordt (bijvoorkeur bio-dynamisch) en op iemands individuele situatie, conditie en constitutie (persoonlijke aanleg van het gestel) afgestemd wordt, helend uitwerkt. 

Moeder natuur voorziet ons van alle bouwstenen die wij nodig hebben om te leven, echter sinds de industriële revolutie hebben we de voedselbereiding uit handen gegeven waardoor de voedingswaarde drastisch is afgenomen. Voeding is leeg, bevat weinig tot geen voedingsstoffen meer, of sterker nog is vervuild met pesticiden, antibiotica, suikers, geur- en smaakstoffen en andere chemische toevoegingen die de maag even vullen en vervolgens het lichaam meer belasten dan van kracht en ‘leven’ voorzien.

Gelukkig is men zich hier meer en meer van bewust en groeit de vraag naar biologische volwaardigere voedingsmiddelen die werkelijk voeden in plaats van vullen alweer heel gestaag. Steeds vaker spreek ik mensen die in plaats van calorieën de voedingswaarde van het voedsel wat ze eten als uitgangspunt nemen.

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding

Hippocrates

Wat is gezonde voeding?

Elke dag worden we blootgesteld aan een overvloed aan gezondheidsadviezen via tv, social media, schreeuwende winkelreclames, goedbedoelde bekenden en ga zo maar door.

Vaak is het advies “bij goed en gevarieerd eten krijgen we alles binnen wat we nodig hebben”. Voor veel mensen kan dit waar zijn, mits de voeding goed en volwaardig gekweekt is, maar lang niet voor iedereen. Goede voeding is maatwerk, maar ook bewustwording, het heft in eigen hand nemen, genieten, gezonder worden, meer energie voelen en beter slapen.

“Wat een waardevolle tips heb jij mij gegeven, ik voel me beter en energieker dan ik me lang gevoeld heb”.

Patiënt met ziekte van Crohn

Whauw Marjan, ik kan met de helft van de medicijnen (pijnstillers) toe, en ik ben pas 2 weken bezig …”

Patient met spier- en gewrichtsklachten

Heb je behoefte of interesse om meer te weten over wat voeding voor jou of jouw gezin kan doen?

Wat je met meer kennis en kunde boodschappen doen en het eten bereiden?

Heb je behoefte aan wat handvaten of voedingstips?

Neem vrijblijvend contact met mij op; https://www.marjanjanssen.nl/home/