In onderstaand artikeltje wil ik graag wat meer vertellen over het fenomeen Hooikoorts en de natuurgeneeskundige aanpak ervan.

Het hooikoorts seizoen lijkt alweer begonnen! Veel mensen klagen zelfs dat hun klachten dit jaar eerder begonnen zijn, met nog heftigere klachten dan de afgelopen jaren.

Voor velen dan ook het moment om koortsachtig op zoek naar middelen om neus, ogen, keel en longen rustig te krijgen.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een verzameling van klachten welke zich uiten in een allergische reactie (een overmatige reactie) van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind, denk hierbij aan droge hoest, niezen, jeukende of tranende ogen en ‘loopneuzen’. 

De klachten die gepaard gaan met hooikoorts ontstaan doordat de stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen het afweersysteem aanzetten tot een reactie. Deze lichamelijke reacties worden veroorzaakt door de stof histamine. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen en tranen. Feitelijk veroorzaakt dus niet de (bijvoorbeeld) berkenpol de loopneus, maar de histamine. Verder kun je last krijgen van benauwdheid en zelfs astma, een verstopte of juist snotterige neus, kriebelhoest, een vol hoofd, moe en koorts. En dat zijn dan nog maar de officieel geregistreerde klachten bij hooikoorts. Een teveel aan histamine in je lijf kan namelijk voor nog veel meer klachten zorgen zoals bijvoorbeeld van buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid? Zelfs een verergering van eczeem, migraine, hartkloppingen en slapeloosheid kunnen allemaal te maken hebben met een hoog histaminegehalte.

Histamine komt van nature in het lichaam voor, het is een lichaamseigens stof (onderdeel van het afweersysteem) die signalen afgeeft aan de hersenen of het afweersysteem. Komt er een vreemde stof in ons lichaam, die het lichaam ziet als vijandelijk, dan brengt het lichaam grotere hoeveelheden histamine naar die plek. Bij mensen met hooikoorts zal teveel histamine vrijkomen in de periode dat grassen en bomen in de bloei staan. Wie een pinda-allergie heeft, maakt te veel histamine aan bij het eten van pinda’s. De allergie verschilt dus per persoon. De histamine zorgt bij hooikoorts voor vergelijkbare allergische reacties zoals ogen die dik worden en jeuken. Histamine heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, het speelt een rol in het afweersysteem, zorgt voor het overdragen van prikkels in de hersenen en reguleert slaapprocessen.

Er zijn echtere meerdere connecties. De eerste is de hierboven beschreven weg van de allergie, een overreactie van je immuunsysteem op de in principe onschuldige pollen. Het immuunsysteem denkt dat er indringers zijn en zorgt voor een afweerreactie. Je immuunsysteem heeft echter een nauwe relatie met de darmflora. Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat je voldoende afweerstoffen kunt aanmaken, zodat je niet ziek of overgevoelig wordt. Je zou dus kunnen zeggen dat een goede darmflora je beschermt allergische reacties. Op het moment dat je darmflora niet helemaal op orde is kan er extra histamine vrijkomen. Als je dan in het hooikoortsseizoen voedsel eet waar histamine in zit stijgt de concentratie verder waardoor je als het ware een explosie aan klachten uitlokt.  Het histamine gehalte is sterk afhankelijk van hoe het geteeld, bewaard en verwerkt is. Producten waar veel histamine in zit zijn o.a.: rode wijn, chocolade, vis in blik, oude kaas, worst, maar ook gefermenteerde producten. 

Wat kun je regulier aan hooikoortsklachten doen?

  • Tabletten, oogdruppels en neusspray zijn vrij bij drogist en supermarkt te koop.
  • Antihistaminica-tabletten hebben een histamine onderdrukkend effect waardoor ze de klachten onderdrukken.
  • Neussprays en oogdruppels verlichten weliswaar vrij snel de klachten maar hebben eveneens een histamine onderdrukkend effect. 

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee hooikoorts genezen kan worden. 

Buiten het feit dat deze middelen de kwaal dus niet genezen is het onderdrukkende effect er de oorzaak van dat de klachten ieder jaar heftiger terugkomen en dat men mogelijk voor nog meer zaken (zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelen) overgevoelig raakt.

Natuurgeneeskundige kijk en aanpak

Vanuit de natuurgeneeskunde is het beter om de klacht bij de bron en dus de oorzaak aan te pakken, waarbij ieder mens zijn persoonlijke aanpak verdient. Tenslotte is iedere uiting van hooikoorts anders.

Als natuurgeneeskundige is het belangrijk om naar de mens in zijn totaliteit te kijken en een individuele diagnose te stellen. Tenslotte is er de vraag waarom nou juist jij reageert met deze klachten terwijl jouw partner helemaal geen klachten heeft. De crux zit hem in het vinden van de onbalans en de veroorzakende zwakkere ‘schakel’ in je lijf. Door deze zwakkere schakel te herstellen en de onbalans op te heffen kan het lichaam weer effectief reageren op pollen en zijn de excessieve uitbraken verleden tijd.

Het vinden van deze crux vindt plaats middels een anamnese en irisdiagnose, de behandeling zelf middels bijvoorbeeld kruidengeneesmiddelen, spagyriek en voedingsadviezen om bijvoorbeeld de darmflora te herstellen. De kunst en de grootsheid van de natuurgeneeskunde zit namelijk in het aansporen van het zelfgenezend vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

Zijn er nog andere mogelijkheden?

Ja, acupunctuur of acupressuur zijn bijvoorbeeld goede acute behandelwijzen bij hooikoorts. Het allerbeste is het om vroeg in het seizoen met behandelingen te beginnen; dus nog weken voor de kwaal zich gaat aandienen, maar zowel acupunctuur als acupressuur kunnen ook bij acute klachten worden ingezet.

Met voeding 

Voedingsaanpassingen kunnen de darmflora en darmfunctie helpen herstellen, kunnen de lever ondersteunen (de aanmaker van histamine).  daarnaast kunnen minder histaminerijke voedingsmiddelen ervoor zorgen dat de allergische reacties uitblijven

In een persoonlijk consult krijgt u uiteraard een op maat gemaakt voedingsadvies

Wat kunt u verder op ‘niet onderdrukkende manier’ zelf doen

  • Oogbadjes en neusspoelingen 
  • Oogcompressen welke een ondersteunende en reinigende werking hebben
  • Keelwikkels 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *